A la casa

Apart de la zona d'oci, on podeu dispossar de varis jocs de taula, biblioteca, etc.. També podeu participar en les activitats propies d'una casa de pagés: treballar a l'hort, collir fruits del bosc per a fer melmelades a la casa, participar de la collita del raïm i de la elaboració del vi ( trepitjar la collita  amb els peus, premsar el raïm,...), donar de menjar a les gallines i el xai, sortir a passejar amb els gossos,...

A tocar de casa

La Roca de l'avi i la del dofí

 

De camí a Can Canaleta podreu observar un munt de formacions rocoses, algunes realment curioses, com la roca de l'avi i la roca del dofí.

 


la roca del dofí
la roca del dofí

Fires i Festes
Mercat Setmanal
Actualment Santa Coloma de Farners acull dos mercats setmanals: els dilluns al matí, a la Plaça Farners, i els dissabtes al matí a la Plaça del Firal.



Festa del Pelegrí
Cada 20 de gener, centenars de caminants acompanyen al Pare Pelegrí de Tossa de Mar en el seu trajecte fins a l’església de Sant Sebastià, a Santa Coloma de Farners, en l’acompliment del vot que la vila marinera féu al segle XVI per lliurar-se de la pesta. És tradició que els pelegrins reparteixin petxines a la seva arribada a Santa Coloma, un cop s’ha post el sol. També la tradició mana menjar cargols i coca de Sant Sebastià, així com els enganxosos caramels que només es troben en aquesta diada. L’endemà al matí, el Pare Pelegrí i els seus acompanyants emprenen viatge de tornada a Tossa, per anunciar que un any més s’ha acomplert el vot. 


Festa del Cor de Farners
Com en molts altres llocs de Catalunya, Santa Coloma de Farners té una llarga tradició de cantades de Caramelles per Pasqua, que té el seu punt culminant en la Festa del Cor que se celebra anualment el Dimarts de Pasqua, a Farners. De fet, aquesta diada és la segona festa local, i comença de bon matí despertant tota la població amb coets i petards, per després passar tota la diada a l’esplanada de Farners amb jocs infantils, missa, sardanes, cantada de caramelles, menjar i riure.


Aplec de la Sardana
Ciutat de llarga trajectòria sardanista, que ha donat lloc a nombroses cobles (alguna de les quals encara activa avui en dia), i al nomenament de Ciutat Pubilla de la Sardana l’any 1981, Santa Coloma de Farners acull anualment el seu Aplec de la Sardana el darrer diumenge d’abril, que té lloc al Parc de Sant Salvador.

Fira de la Flor
Al mes de maig, anualment té lloc un concurs-exposició de flors. Iniciat l'any 1953 per celebrar les festes del Mil•lenari, compta amb instal•lacions florals a sota les Mesures de la Plaça Farners, a les escales i voltants de l’Església Parroquial i a diferents zones de la ciutat. A la capella dels Dolors de l’Església Parroquial hi ha muntada la mostra i concurs de flors.                                       

Aplec de Farners
Es tracta d’una celebració en honor de la Verge de Farners, i consisteix en una sèrie d’actes populars i religiosos que tenen lloc a l’ermita de Farners el primer diumenge després de l’Ascensió.                                                    

Fira del pa amb tomàquet
És una iniciativa recent amb l’objectiu de dinamitzar les tradicions al voltant dels 3 grans components de la cuina catalana: el pa, l’oli, i el tomàquet. Durant el mes de de juny tenen lloc un seguit d’activitats culturals i gastronòmiques, amb exposicions, conferències, tastets, música, etc. que tenen per eix central el pa amb tomàquet. La majoria d’activitats es desenvolupen al Parc de Sant Salvador, tot i que hi ha activitats específiques en altres equipaments.
 

 

Festa Major
Se celebra el dia 24 de setembre, per honrar el dia que morí el colomenc Sant Dalmau Moner, mestre de novicis de l’orde dominicà, i conegut per la seva fama d’home angèlic, posseïdor del do de la profecia i del miracle. Per compatibilitzar el lleure, la gresca i la xerinola de la Festa Major amb la resta d’activitats de la població, és habitual desplaçar part de la programació cultural i festiva associada a la Festa Major al cap de setmana més proper al 24 de setembre, tot i que els actes d’homenatge al patró de la ciutat es mantenen en la data assenyalada.            

Festa de la Ratafia
El segon cap de setmana de novembre té lloc a Santa Coloma de Farners la Festa de la Ratafia, fruit de la tradició popular i la continuitat de la elaboració de ratafia casolana. La Festa de la Ratafia ha esdevingut amb el pas dels anys una manifestació cultural que engloba molts aspectes i s'ha convertit en un referent arreu de Catalunya.


Museu de les galetes

Està situat dins la mateix fàbrica Trias, a l'entrada de la ciutat. S'hi mostra el món de les galetes el llarg del segle XX, eines i màquines per convertir el blat en pa o galetes. També es recrea un despatx i una botiga amb mobiliari, s'exposa en detall la maquinària i el procés per elaborar les teules. Un vídeo contrasta els antics i actuals processos d'elaboració. Destaca una àmplia col·lecció de capses antigues i modernes d'assortit de galetes. 

Termalisme

Centre termal Magma
Centre termal Magma

Aigua termal per gaudir, jugar, relacionar-se, posar-se en forma i relaxar-se entre rius contracorrent, bancs i llits d’hidromassatge, pou de bombolles, un únic espai per a practicar la natació i un espai privilegiat per a nadons. Tres spa interiors i dos spa exteriors. Gaudeix en família del primer Centre Termal que dóna accés a nens i nadons.

De l’espai de banys es pot accedir lliurement a la zona de culte al cos, on trobem des d’una sauna seca fins a un bany turc, la terma romana amb cromoteràpia, dutxes de contrast, espai de repòs i un pou de glaç per fer la posada a punt.

 

Ruta de les 10 ermites

Ermita de Farners
Ermita de Farners

 

 

 

La ruta de les 10 ermites és un recorregut que es pot portar

a terme en uns tres dies.

A més de les deu ermites, trobareu altres punts d'interès històric,

artístic i, especialment, natural. A més de les deu ermites,

són destacables punts com el castell de Farners o a la Creu Roques

del Rei, així com les nombroses fonts que poblen el camí.

Aquesta ruta ha estat pensada, en principi, per recórrer en tres

dies les deu ermites a peu, amb els itineraris marcats. Es pot fer

la ruta amb bicicleta o amb cavall. Però també es poden fer

sortides matinals d'ermita a ermita, després d'accedir amb

cotxe a l'ermita on es vulgui començar la caminada. No hi ha cap

recorregut parcial però passa per diversos termes municipals.

Concretament el recorregut passa per Santa Coloma de Farners,

Riudarenes, Sant Hilari Sacalm, Osor o Anglès, entre d'altres.

D'aquesta manera es pot conèixer la part més muntanyosa de la

comarca de la Selva.

   
Senyalització: Marques blanques

 

 

Castell de Farners

 

A l'interior destaca la torre mestra, circular, de 8,40 m de diàmetre i conservada amb una alçada de 12 m. També s'hi veuen restes d'altres dependències i unes escales que permeten accedir a les muralles del s. XII. La primera notícia del castell la trobem al s. XI com a possessió del comte de Barcelona Ramon Berenguer. El castell va anar passant de mà en mà, fet que provocà conflictes jurisdiccionals entre la família Farners i la Vilademany que s'allargaren fins al s. XIV. El seu darrer ús data del s. XVIII, quan fou ocupat per un regiment borbònic arran de la Guerra de Successió.

Observacions: s'hi accedeix des del parc de Sant Salvador, a través d'una pista forestal i es deixa el cotxe davant l'ermita, al peu del castell. 

Turó del vent i castell de Farners
Turó del vent i castell de Farners

RUTA DE L'AIGUA I DEL ROCAR

 

En aquesta ruta podem gaudir de dos dels paratges més singulars de l'entorn colomenc, el Parc de Sant Salvador i el Rocar.
Per un costat, la Ruta de l'Aigua discorre tota ella vora la riera, des del Magma a la Gorga d'en Vilà, una ruta sense cap dificultat que travessa el parc amb les seves fonts tot seguint el curs de la riera. Si ens hi fixem bé, mentre resseguim la Ruta de l'Aigua trobem tres indicadors de la Ruta del Rocar, que corresponen a les tres vies d'ascensió a la muntanya.
A la Ruta del Rocar podem descobrir un munt de formacions granítiques esculpides amb formes curioses fruit de l'erosió patida al llarg del temps, així com unes vistes panoràmiques de la ciutat a mesura que ens enfilem per la muntanya.
Senyalització:Ruta de l'Aigua: Punts blausRuta del Rocar: Punts Vermells

 

Joan de Serrallonga
Joan de Serrallonga

RUTA D'EN SERRALLONGA

 

    La Ruta d'en Serrallonga és un itinerari de gran interès històric, paisatgístic i faunístic que travessa les Guilleries. L'itinerari principal uneix Santa Coloma de Farners amb Sau passant per Osor. Té també dues variants que enllacen les poblacions d'Anglès i Sant Hilari Sacalm amb aquesta ruta.
La ruta permet conèixer de prop els llocs més entranyables de la biografia del mític bandoler: encreuaments de camins on realitzava els atracaments (coll de Roscall), colls on era esperat per batalles i sometens (coll de Nafré i coll de Querós), indrets on es va casar i viure (can Serrallonga), masos i coves on s'amagava i també el lloc on ésser capturat (ca l'Augustí).
El paisatge és corprenedor, deshabitat, feréstec, d'una gran varietat botànica pels canvis continuats de pendents i l'encadenament de muntanyes i torrenteres. Passareu per llocs on l'home ha deixat l'empremta de la seva vida quotidiana al llarg dels segles, en formade santuaris, ermites, masos, pous de glaç, ponts, i trobareu acolliment a Osor a les localitats de fi de ruta.
ITINERARI A PEU. La ruta està pensada per fer-la a peu i poder enllaçar dues poblacions de l'itinerari en una jornada. També es poden fer itineraris més curts, sortint i retornant a un mateix punt. Entre aquests són especialment recomanables els que surten de Sobirà o bé del santuari del Coll, amb grans vistes panoràmiques i de fàcil accés per a tot tipus de vehicles.
Senyalització: Marques blanques i vermelles corresponents als itineraris de gran recorregut (GR).   

Una mica més lluny....

Hostalric

Preciosa vila medieval.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Us adjuntem link informatiu:

 

 

www.hostalric.cat/ca/viure_a_hostalric/pagina/32

Volcà de la Crosa

Volcà de la Crosa
Volcà de la Crosa

 

 

El volcà de La Crosa de Sant Dalmai és un dels més espectaculars de Catalunya. Presenta el cràter més gran de la Península Ibèrica i un dels més grans d'Europa. Se situa al límit entre la fossa de la Selva i el massís de les Guilleries, i recobreix els sediments del Neogen i les roques plutòniques i metamòrfiques del Paleozoic. Es troba situat damunt d'una falla relacionada amb la falla d'Amer, entre materials paleozoics (ignis i metamòrfics) i els sediments neògens i quaternaris que omplen la depressió de La Selva.

S'hi aprecien tres parts:

  • El con, amb forma de cercle irregular, d'uns 3000 metres de diàmetre
  • Els cràters: el principal, de forma gairebé circular, d'uns 1250 metres de diàmetre, una profunditat màxima de 74 metres, una cota màxima de 225 metres (Sant Llop) i una cota mínima de 152 metres; i el secundari, d'uns 400 metres de diàmetre i uns 60 metres d'alçada màxima.
  • La colada de lava, situada al sud, provinent de la segona erupció i que és l'única emissió liquida que es pot apreciar.

Aquest volcà pertany al vulcanisme neogen-quaternari del nord-est de la Península Ibèrica i està lligat al que s'anomena 'Solc de València', dins del domini Catalano-valencià. És el darrer estadi evolutiu del Rift europeu. Està relacionat amb uns altres 40 volcans del NE de Catalunya (a L'Empordà, La Selva i La Garrotxa), amb dos indrets del País Valencià (Cofrentes i Els Columbrets) i, ja fora de la Península Ibèrica, amb les regions volcàniques d'Agde i del Massís Central francès, les fosses tectòniques de Bresse i del Rhin, i amb la regió volcànica d'Eifel, zones totes conseqüència de l'etapa distensiva de la formació del Rift europeu.

No se'n sap exactament l'edat, tot i que generalment s'ha considerat de l'època quaternària, tenint en compte que els piroclastos expulsats que recobreixen una terrassa alta del riu Ter al Masrocs permeten de confirmar aquesta datació. Així, el processos tectònics tingueren lloc durant el neogen (formació de la fosa) mentre que els processos magmàtics (explosió del volcà i sedimentació lacustre) es produïren durant el quaternari.

El cràter es va convertir en una zona lacustre fins que el segle X es va procedir a la seva dessecació mitjançant l'obertura d'una galeria de drenatge. La dessecació va ser definitiva el segle XVIII quan es va excavar un segon corredor de drenatge. Tot i així, en èpoques de pluges intenses i continuades, l'antic estany del fons del cràter es torna a fer vistent.

Els conreus dominants a la zona ocupada pel volcà són de cereals, farratges i oleaginoses. Aquests conreus conviuen amb les plantades d'avellaners i la massa forestal, que també és explotada.

Durant els anys 60 i 70 del segle XX es va produir l'explotació industrial de les grederes, fet que va comportar un canvi en la fesomia del volcà, que va perdre una part dels llavis del cràter. Fruit d'aquesta activitat, a la zona de les Guilloteres es pot veure un tall vertical d'uns quants metres d'alçada on s'aprecia perfectament la superposició de les capes de les diferents erupcions del volcà.

Actualment és un espai natural protegit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Castell de Tossa de Mar
Castell de Tossa de Mar

COSTA BRAVA

 

Santa Coloma de Farners es troba a pocs quilòmetres de la  COSTA BRAVA:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LLORET DE MAR I  TOSSA DE MAR...... 28KM

BLANES.................................................. 30KM

SANT FELIU DE GUÍXOLS......................41KM

PALAMÓS................................................53KM
PALAFRUGELL.........................................41KM

 

LINKS MOLT INTERESANTS

 

* web de l'ajuntament de Santa Coloma de Farners (turisme):

http://www.scf.cat

 

 

*La web de l'associació de turisme La Selva:

 http://www.laselvaturisme.com